5 tényező, amire mindenképp figyelj, ha kozmetikumot veszel

A tudatos vásárlás egy kifejezetten felkapott téma manapság, nem is véletlenül. Ha szépségápolásról van szó, miért is fektetnél be egy olyan arcápolóba vagy szérumba, ami esetleg hatástalan, vagy rosszabb esetben még ront is a bőr minőségén? A tökéletes kozmetikumokat kiválasztani korántsem egyszerű, számos tényezőre érdemes kiemelt figyelmet fordítani – lássunk ezek közül ötöt, melyeknek észben tartásával nem tévedhetsz, ha vásárlásra kerül a sor.


 1. ÖSSZETEVŐK 

Sokszor látható a kozmetikumok csomagolásán a vegán, natur, bio és az alkohol-, parabénmentes jelző. Ezek alapvetően nagyon fontosak, mégis gyakran elsiklunk afölött, hogy a kozmetikumokat elsősorban nem elfogyasztani szeretnénk, mint egy táplálékot, egészen más célunk van vele. Így mindezeken felül a bőrbarát és bőrazonos (bőrré válik a hatóanyag a sejtképzés folytán) tulajdonságok is olyan tényezők, melyeket figyelembe kell vennünk, illetve ugyanezen a vonalon maradva érdemes vizsgálnunk, hogy az egyes termékek hatóanyagai be tudnak-e megfelelően jutni a bőr mélyebb rétegeibe, az irhába is. Ez a folyamat pedig csak akkor történhet meg, ha az adott hatóanyag a megfelelő kémiai állapotban és szerkezetben van jelen a kozmetikumban.

Vegyük azt az esetet, hogy a fenti kritériumoknak megfelel az adott termék. Vajon mennyire fontos, hogy a hatóanyagok támogassák egymás hatását? Vannak olyan komponensek, amelyek akár akadályozzák egymás felszívódását? 

Egy szépségápolási termékkel a kezedben vagy a virtuális kosaradban az első lépés mindig az összetevők részletes tanulmányozása legyen; ne aggódj az ezzel eltöltött idő miatt, hosszútávon egészen biztosan meg fog térülni! Figyelj egyrészt arra, hogy az illatanyag- és alkoholtartalmú termékeket messziről elkerüld, hisz ezek azok az alkotóelemek, amik a legkönnyebben kiszáríthatják a bőrt, így a krémben található hidratáló hatású összetevők nem vagy csak nagyon rövid távon érik el a hatásukat. Jó hírünk van, az alkohol például már első pillantásra is fel fog tűnni a termék összetevőket tartalmazó címkére pillantva némi tapasztalat szerzést követően. Minél előbb szerepel a felsorolásban ez a komponens, annál nagyobb százalékban tartalmazza az adott termék.

Ezzel szemben az A-, E-, F-vitaminokat tartalmazó kozmetikumok hidratáció szempontjából a legjobb választásnak bizonyulhatnak, így biztosan nem nyúlhatsz mellé, ha ezek az összetevők előkelő helyen szerepelnek a listán.

Az olajok nagyon jól hidratálnak és a hiedelemmel ellentétben nem csak száraz, hanem zsíros bőrre éppúgy fel lehet, fel kell őket vinni. Egy a fontos; az olaj ne legyen komedogén, azaz ne tömítse el a pórusokat. Pár pozitív példa a hatékony olajokra: 

Rizskorpa olaj – a japán nők vezető kozmetikuma, mindennapi test-, arc- és hajápolásában használják. Kulcsfontosságú és egyedi összetevője a gamma-orizol, amelynek erősebb antioxidáns hatása van, mint az E-vitaminnak.

Ligetszépe olaj – értékes összevetőinek köszönhetően alkalmas a száraz, hámló, érzékeny gyulladt bőr ápolására. Enyhíti a bőr viszketését, kiszáradását, segíti a bőr védő rétegének helyreállítását, a bőr megújulását, kiválóan hidratál. Ideális a szem körüli érzékeny terület ápolására, a ráncok kisimítására, halványítja a szem alatti sötét karikákat. Rendszeres használatával fokozatosan csökkenthetők a szem és száj körüli finom ráncok.

Makadámia olaj – hozzájárul a bőr korai elöregedésének megelőzéséhez. Sejtszinten fejti ki hatását a bőr szerkezetének visszaállításában. Magas olajsavtartalma miatt tápláló, bőrpuhító, feszesítő hatása is közismert. Hatékonyan és mélyen tisztítja a bőrt, sminkeltávolításra ugyancsak alkalmas. Eredményesen kezelhetsz vele akár gyulladásokat is.


2. A BŐRTÍPUSOD

Ahhoz, hogy egyáltalán elindulj a számodra tökéletes kozmetikumok felé vezető úton, kiemelt figyelmet kell szentelned annak, hogy tisztában légy a saját bőrtípusoddal.

Mielőtt belekezdenél a végeláthatatlan válogatásba az arckrémek és szérumok útvesztőjében, keress fel személyesen egy bőrgyógyászt, aki különböző tesztek során megállapítja a bőröd típusát, mely lehet normál, száraz, érzékeny, vízhiányos, kombinált, zsíros vagy épp érett.

Természetesen az általánosan mindenféle bőrtípusra való termékek megvásárlására is van opció, de ezt kevésbé ajánljuk; mindenféleképpen előnyös professzionális tanácsadást választani, ha el akarod kerülni a tévedés lehetőségét, illetve, ha nem szeretnéd számodra felesleges hatóanyagokkal terhelni, vagy épp a jótékony komponensektől megfosztani a bőröd.


3. FÉNYVÉDELEM

Ez a terméktípus rendkívül fontos, ha a kozmetikumok vásárlásáról van szó. Ha szeretnéd meggátolni a bőröd gyors, idő előtti öregedését, akkor a szokásos arcápolási rutinod után használj az év minden évszakában legalább SPF 30-as, de lehetőség szerint inkább SPF 50-es PA+++ jelöléssel ellátott kozmetikumokat, melyek védenek a káros UVA és UVB sugárzás ellen. 

Nem jársz rosszul abban az esetben sem, ha egymásra esetleg több réteg fényvédőt tartalmazó terméket viszel fel, de azt fontos tudni, hogy a rajtuk szereplő SPF-értékek sosem fognak összeadódni, a használati arányoktól függően fog kialakulni egy átlagérték, aminek ajánlott elérnie a fentebb említett 30-as értéket – ha ezt szem előtt tartod az év minden napján, már megtetted a tőled telhetőt. 


4. ÁR/ÉRTÉK ARÁNY

Mindig legyél tudatos kozmetikai termék vásárlásakor és sose az alacsony ár legyen döntő érv egy kozmetikum mellett. Hosszútávon következményei lehetnek, ha túl sokat mérlegelsz egy általad jobbnak ítélt és egy elfogadhatónak tűnő, de alacsonyabb árcédulával ellátott termék között. A bőröd egészsége mindig elsőbbséget kell, hogy élvezzen egy ilyen döntés esetén.

Ugyanez igaz persze az ésszerűtlen alkotóelemeket, mint például a leírás szerint aranyat tartalmazó túlárazott termékekre is; mindig az összetevőkön és a saját kritériumaidon legyen a hangsúly, amikor választasz, ne a csomagolás vagy a jó marketing által nyújtott élmény csábítson el. 


5. ÁLLATKÍSÉRLETEK

Kötelességünknek érezzük, hogy mi is állást foglaljunk a kozmetikai célú állatkísérletek ellen, hiszünk abban, hogy a szépségért senkinek sem kell szenvednie. Szerencsére ma már etikai és törvényi szempontból is egyre nagyobb a kozmetikai vállalatokon a nyomás, hogy megfeleljenek az állatkísérlet-mentesség szabályainak. Átlagosan így is 100-200.000 állat esik évente kozmetikai célú tesztelés áldozatává, miközben a kísérletek teljes mértékben feleslegesek, így a legkevesebb, amit megtehetsz, hogy azokat a vállalatokat támogatod termékeik megvásárlásával, akik igyekeznek minden, a témával kapcsolatos szempontnak megfelelni. 

Büszkék vagyunk rá, hogy partnereink egytől egyig állatkísérlet-mentes márkák! Úgy gondoljuk, fenntarthatóvá mindig is az etikus fogyasztói és az etikus gyártói oldal találkozása fogja lehetővé tenni a kozmetikumok piacát. 

 

Végezetül érdemes említést tenni arról, hogy a kozmetikai márkák marketing tevékenységét mennyire fontos a helyén kezelni; minden hirdetési platformon azt láthatjuk, hogy miért érdemes megvásárolni a termékeiket, miért van szükségünk rájuk. Nehéz megfelelően kiszűrni a helytálló információkat, és tudjuk, hogy mindannyiunk időráfordítása a hosszas információszerzésre limitált. Viszont lehet bármilyen ígéretes egy kozmetikum, ha a személyes elvárásainkat nem teljesíti.

Küldj nekünk üzenetet!